20 wekenecho

Met de 20 wekenecho onderzoeken we je kindje op lichamelijke afwijkingen.

Met de 20 wekenecho onderzoeken we je kindje op lichamelijke afwijkingen. We kijken naar de ontwikkeling van de organen en we controleren of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is. Iedere zwangere vrouw krijgt de 20 wekenecho aangeboden. Je kiest zelf of je er gebruik van wilt maken. Daarom lees je hieronder wat het is, hoe het werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Meer informatie kun je lezen op de website van het RIVM.

20 weken
Meestal maken we deze echo als je zo’n 20 weken zwanger bent – vandaar natuurlijk ook de naam. Met deze echo kunnen we afwijkingen opsporen als een open ruggetje, een open schedel of een waterhoofd. Ook controleren we op hartafwijkingen, breuken of gaten in het middenrif en de buikwand, en op afwijkingen aan nieren, botten, armen en benen.

45 minuten, direct uitslag
De 20 wekenecho is een uitwendige echo. Dat betekent dat we de echo ‘gewoon’ via de buitenkant van je buik maken. Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. Daarna krijg je direct de uitkomsten te horen van de echoscopiste. De uitslag wordt direct digitaal verstuurd naar jouw verloskundige.

Geen 100% zekerheid
Een 20 wekenecho geeft helaas geen absolute zekerheid over de gezondheid van je kindje. Hoe groot de kans is dat een aangeboren afwijking wordt gevonden, hangt af van de afwijking. Als je baby bijvoorbeeld een open ruggetje heeft, is de kans dat we dat zien tijdens het onderzoek zo’n 90 procent. Een hartafwijking is veel lastiger op te sporen. Afhankelijk van hoe ernstig de afwijking is, varieert de kans dat het gezien wordt daarbij van 25 procent tot 50 procent.

Vervolgonderzoek
Als er een afwijking wordt gevonden bij je kindje, kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Als je dat wilt, wordt in overleg een afspraak gemaakt bij de afdeling antenatale diagnostiek van Isala. De gynaecoloog zal een GUO (geavanceerd ultrageluid onderzoek) verrichten en eventueel ander aanvullend onderzoek doen. De echoscopiste brengt de verwijzende verloskundige of huisarts op de hoogte.

Helemaal vergoed
De 20 wekenecho wordt helemaal vergoed door je zorgverzekeraar. Ook eventuele vervolgonderzoeken worden helemaal vergoed.

De voordelen van de 20 wekenecho

  • Voor je baby kan het beter zijn als een afwijking al voor de geboorte bekend is. Dan kan de zorg al voorbereid worden en kunnen ook jij en je partner je voorbereiden.
  • Heel soms is het mogelijk om een kindje al in de baarmoeder te behandelen.
  • Als er ernstige afwijkingen worden gevonden, heb je nog de optie om na te denken over het afbreken van je zwangerschap. Wettelijk mag dat tot een zwangerschapsduur van 24 weken.

De nadelen van de 20 wekenecho

  • Niet alle aangeboren afwijkingen kunnen worden gevonden met een 20 wekenecho. Een goede uitslag is dus geen garantie op een gezond kindje.
  • Sommige afwijkingen ontstaan pas na 20 weken zwangerschap. Dat geldt soms bijvoorbeeld voor een waterhoofd.
  • Als de baby niet goed ligt, lukt het niet altijd om een goede echo te maken. Dan moet je terugkomen voor een tweede echo en kunnen we alleen hopen dat de baby dan wel goed ligt.
  • Een echo kan voor veel onrust zorgen, als niet meteen duidelijk is wat de betekenis is van een afwijking op de echo.
  • Heel soms zien we op de echo een afwijking, terwijl na de geboorte blijkt dat je kindje toch in orde is.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken voor dit onderzoek? Laat je contactgegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op!

Afspraak maken
Echo Enzo © Privacybeleid