Nekplooimeting

Met de nekplooimeting berekenen we hoe groot de kans is dat je kindje een afwijking heeft

De nekplooimeting is een echo waarmee we kunnen we berekenen hoe groot de kans is dat je kindje trisomie 13, trisomie 18 of trisomie 21 heeft. De nekplooimeting wordt altijd gecombineerd met bloedonderzoek. Daarom noemen we deze test ook wel de combinatietest. Die combinatietest kan iedere zwangere vrouw laten uitvoeren. Je kiest zelf of je er gebruik van wilt maken.

Meer informatie kan je vinden op www.pns.nl.

Tussen 11+3 en 13+6 weken zwanger
De echo maken we meestal als je tussen de 11+3 weken (elf weken en drie dagen) en 13+6 weken (dertien weken en zes dagen) zwanger bent. Het bloedonderzoek kan al eerder plaatsvinden. Dat gebeurt bij voorkeur tussen de 9 en 13+6 weken. Het bloedonderzoek vindt niet plaats bij Echo Enzo, maar in het ziekenhuis.

De dikte van de nekplooi
We meten bij de echo hoe dik de nekplooi van je kindje is. De nekplooi is een vochtlaagje onder de huid in de nek. In zijn algemeenheid geldt: hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans dat je kindje downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Dat zijn net als downsyndroom chromosale afwijkingen. Kinderen met zo’n afwijking hebben ook vergrootte kans op hartafwijking.

De uitslag: geen 100 procent zekerheid
Bij dit onderzoek is vooraf moeilijk aan te geven wanneer je de uitslag krijgt. Dat hangt af van de volgorde waarin de onderzoeken worden gedaan en hoeveel tijd er tussen zit. Als het bloedonderzoek minimaal vijf werkdagen voor de echo gedaan wordt, heb je kans dat je meteen persoonlijk de uitslag te horen krijgt.

De nekplooimeting en het bloedonderzoek geven geen absolute zekerheid. De uitslag is een kans. Een lage kans is geen garantie voor een gezonde baby. En een hoge kans betekent niet dat je kindje per definitie downsyndroom heeft.

Vervolgonderzoek
Als er een afwijking wordt gevonden bij je kindje, kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog van Isala of naar de afdeling antenatale diagnostiek.

Niet altijd vergoed door de verzekering
De combinatietest wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Vanuit sommige aanvullende verzekeringen wordt het wel vergoed. Wij adviseren je om de nota zelf bij de zorgverzekeraar in te dienen. Wij vragen je om het totaal bedrag van € 186,63 (landelijk tarief 2021) bij ons te pinnen. Indien je contant wilt betalen, dan het liefst met gepast geld!

Als je naar aanleiding van de combinatietest in aanmerking komt voor vervolgonderzoek, betaalt de verzekeraar wel het vervolgonderzoek. Dit kan wel ten koste gaan van je eigen risico.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je graag een afspraak maken voor dit onderzoek? Laat je contactgegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met je op!

Afspraak maken
Echo Enzo © Privacybeleid